Creatief bezig zijn, salsadansen of je eigen eco-vriendelijke achtertuin bouwen. Iedereen heeft wel een bezigheid waar hij meer tijd aan zou willen besteden. Maar hoe combineer je dit met je werk? Marion van de Schans, secretaresse bij onder andere de familieraad en het managementsecretariaat van GGZ Oost Brabant, maakte van haar passie haar werk. Vijf uur in de week geeft ze schilderles. “Stel je dromen niet uit, kijk hoe je het kunt combineren met je werk.”

“Ik ben altijd creatief bezig geweest. Op mijn tiende zat ik bijvoorbeeld al achter de naaimachine om van oude spijkerbroeken etuis te maken. Ik droomde ervan om een creatieve opleiding te doen, maar in mijn tijd lagen de banen in die sector niet voor het oprapen. Ik studeerde uiteindelijk voor doktersassistente, om vervolgens nog een opleiding tot secretaresse en management te doen.” Inmiddels werkt Marion tien jaar als secretaresse bij GGZ Oost Brabant. “Tijdens een intervisie met collega’s werden we gevraagd wat we vroeger wilden worden en of we blij waren met wat we nu deden. Ik vertelde dat ik aan de kunstacademie had willen studeren. Toen realiseerde ik mij dat ik dat nog steeds kon gaan doen.”

Kunstacademie

Vijf jaar lang reisde Marion op zaterdag naar Arendonk om aan de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten de opleiding ‘Schilderen’ te volgen. “Mensen aan wie ik vertelde dat ik in België studeerde veronderstelden dat het wel pittig zou zijn. Hoe combineerde ik het met werk en opgroeiende kinderen? Maar het gaf mij juist heel veel energie. Van kwart voor negen tot vijf uur was ik bezig met kunst en leerde ik onder andere over verschillende schildertechnieken.” Terwijl Marion haar passie achterna ging, vond er ook een reorganisatie plaats binnen haar afdeling. “Ik werd een aantal uren boventallig. De ruimte die daarbij ontstond heb ik aangegrepen. Ik kreeg de mogelijkheid om een trainersopleiding te volgen, een opleiding waar ik nu dagelijks profijt van heb.”

Inmiddels geeft Marion schilderles, onder andere als docent bij de Eijnderic in Heesch. “Ik studeerde af aan de kunstacademie en kon meteen aan de slag! Ik wist helemaal niet of ik lesgeven leuk vond”, lacht Marion. Daarnaast organiseert ze kunstzinnige teambuilding activiteiten en workshops, maakt ze in opdracht schilderijen en neemt ze ook nog geregeld het penseel in de hand om vrij aan de slag te gaan. “Ik druk? Ik zeg liever: ik verveel me niet. Wat ik doe, doe ik met veel plezier. Maar ik heb alles wel goed op elkaar afgestemd. De woensdag en donderdag heb ik vrij gepland om met kunst aan de slag te gaan, de rest van de week werk ik bij GGZ Oost Brabant.”

Krachten bundelen

“Ik raad collega’s zeker aan om met hun droom aan de slag te gaan! Kijk naar de mogelijkheden om het te combineren met je werk, je hebt zelf regie over je eigen loopbaan. Lijkt het combineren in eerste instantie niet mogelijk, ga dan eens in gesprek met je leidinggevende om samen naar mogelijkheden te kijken.” Praat er ook over met collega’s, stelt Marion. “Zo leer je elkaar niet alleen beter kennen, maar kan je ook de krachten bundelen. Ik heb bijvoorbeeld met een collega samen een workshop gegeven.”