Lesgeven, een eigen praktijk beginnen of misschien wel een cateringbedrijf opzetten: een eigen bedrijf beginnen is een langgekoesterde droom van velen. Maar hoe combineer je dit met je huidige baan? Carmen Maurer werkt als AAT-therapeut (Animal Assisted Therapy) één dag per week bij GGZ Oost Brabant. De andere dagen werkt ze in haar eigen praktijk Leerdier. “De hele dag mag ik met dieren en mensen werken, dit vind ik ontzettend leuk om te doen.”

“De liefde voor dieren zat er al vroeg in. Op jonge leeftijd, in de jaren tachtig, ben ik begonnen met het geven van paardrijlessen aan mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Ik merkte dat niet alleen zij, maar mensen in het algemeen veel baat hebben bij het contact met dieren. Lang heb ik als vrijwilligster met dieren en mensen gewerkt. Ik vond het zo interessant dat ik op latere leeftijd de opleiding ecologische pedagogiek heb gevolgd, om mij meer te kunnen verdiepen in het vakgebied van mens en dierrelaties. Uiteindelijk heb ik mij gespecialiseerd tot pedagoge in het werken met paarden en honden.” In 2012 startte Carmen haar eigen praktijk Leerdier. “Ik werkte naast mijn studie bij een stichting die zich inzet voor mensen met dementie. Omdat beide vakgebieden om een verdere ontwikkeling van mijn vaardigheden vroegen moest ik een keuze maken. Ik besloot vanaf 2017 voor mijn praktijk te gaan.”

Dieren

Begin 2019 werd Carmen gevraagd om één dag in de week aan de slag te gaan bij GGZ Oost Brabant als AAT-pedagoog. “In mijn eigen praktijk werk ik naast met honden en paarden, ook met kinderboerderijdieren. In samenwerking met stichting SAM heb ik een programma ontwikkeld voor kinderen met autisme en het syndroom van Down, waarbij het contact met kinderboerderijdieren centraal staat. Caroline Wijker van GGZ Oost Brabant kwam een aantal keer bij ons programma kijken.” Carmen werkt bij het Specialistisch Centrum voor Autisme in Rosmalen. Samen met nog twee collega’s vormt zij het AAT-team. Het AAT-programma is ontwikkeld voor volwassenen met autisme. “Het werken met mensen met autisme en therapiehonden vind ik ontzettend leuk om te doen. In de geestelijke gezondheidszorg is deze therapie uniek. Mensen met autisme geven vaak aan meer te leren van ‘doe-therapieën’ dan van ‘praat-therapieën’. Een kernprobleem bij hen is dat zij samenhang missen tussen oorzaak en gevolg, waardoor ze inzicht in eigen gedrag missen. Het ervaringsleren met de hond maakt eigen gedrag, en welke invloed dit gedrag heeft op de omgeving, inzichtelijk. Door te generaliseren naar het eigen leven van de cliënt kunnen er blijvende veranderingen optreden.”

Combinatie 

Het opzetten en onderhouden van een eigen bedrijf naast een baan is pittig, stelt Carmen. “Als je het echt graag wilt, dan raad ik het zeker aan om een eigen bedrijf te starten. Maar kies wel voor iets waar je hart echt naar uitgaat. Ondanks het vele werk geeft het je dan energie en is het ook verrijkend voor het werk dat je al doet. Dat merk ik in de combinatie die ik heb gemaakt tussen mijn eigen bedrijf en werken bij GGZ Oost Brabant. Ik ben dankbaar dat ik dit werk mag doen en dagelijks met dieren en mensen bezig mag zijn. Zij maken mij een betere therapeut, we versterken elkaar. Het is zo mooi om te zien wat je in de driehoek van de AAT, tussen cliënt, dier en therapeut allemaal kunt bereiken.’ 

Wel raadt ze aan om het werk goed te splitsen. “Maak een duidelijk schema voor jezelf op welke dagen je voor het ene bedrijf werkt en wanneer voor jezelf. Plannen is sowieso belangrijk bij een eigen bedrijf. Naast je werkzaamheden ben je namelijk ook tijd kwijt aan je verdere ontwikkeling in het vak. In mijn geval komt daar de zorg en training voor mijn dieren nog bij. Het is veel werk, maar ik ben iedere dag blij dat ik deze keuze heb gemaakt.”