Persoonlijk leiderschap

10 tips voor persoonlijk leiderschap

Zelf aan het roer staan van je loopbaan, hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat jíj aan de knoppen zit? Deze tips helpen je bij het nemen van regie. 

1. Ontwikkel je innerlijke kracht

Wie ben je? Welke overtuigingen heb je over het leven? Wat wil je toevoegen? Allemaal vragen waarop alleen jij het antwoord weet. De weg naar persoonlijk leiderschap begint bij jezelf, bij het beantwoorden van dit soort vragen. Als je jouw verhaal kent en dit ook uitdraagt, heb je impact op anderen. Niet vanuit gezag, maar vanuit authenticiteit, betrokkenheid en persoonlijk leiderschap.

2. Vertrouw op jezelf

Een duidelijke koers zorgt voor (zelf)vertrouwen. Je weet wat je wilt en je weet waarvoor je het doet. Het maakt je proactief en zorgt er voor dat je stap voor stap richting je doel(en) gaat. Zorg goed voor jezelf. Leef gezond, rust voldoende, doe voldoende dingen waar je energie uit haalt en beweeg, het geeft energie en versterkt je zelfvertrouwen.

3. Sta open voor verandering

Afwijken van gebaande paden vraagt moed, maar het kan nodig zijn om je doelen te realiseren. Verandering gaat vaak gepaard met verwarring en onzekerheid. Waar verwarring is, is ook groei. ‘Leven is het meervoud van lef’ schreef Loesje ooit.

4. Maak bewuste keuzes

Als je weet waar je naartoe wilt en inziet wat wel of niet bijdraagt aan het bereiken van je doel(en), dan worden keuzes opeens een stuk eenvoudiger. Een fundamenteel bestanddeel van persoonlijk leiderschap is dat een kompas ontwikkelt. Dat maakt je pro-actief. Je bent geen speelbal van je omgeving, maar maakt bewust keuzes.

5. Denk positief

Mensen die positief denken, verschillen niet zo veel van mensen die negatief denken. Ze denken allebei en geloven beiden in wat ze denken, ze richten beiden hun aandacht op een deel van de werkelijkheid. Het is goed je te realiseren dat ‘a negative mind will never give you a positive life’. Focus dus op het goede, niet op het slechte. Op wat je hebt, niet op wat er ontbreekt.

6. Focus op wat belangrijk is

Focus op de stip op de horizon. Een positieve focus zorgt namelijk voor meer energie. Richt je op wat je wél wilt – nu en in de toekomst – en kijk naar wat er goed ging en gaat. Richt je energie vooral op je ‘cirkel van invloed’, op die zaken waar je echt iets aan kunt doen.

7. Schenk de ander je volledige aandacht

Als je in gesprek bent, richt dan je aandacht en energie volledig op de ander. Maak oogcontact, laat de ander uitpraten en stel je vragen in bescheidenheid. Ga een relatie aan op basis van nieuwsgierigheid en oprechte belangstelling voor de ander. Daar leer je namelijk van.

8. Neem je verantwoordelijkheid

Jouw uitdaging is jouw uitdaging. Dus als het eens tegen zit, dan ligt dat niet altijd aan de ander. Die ander gaat het waarschijnlijk ook niet voor je oplossen. Klagen en zelfmedelijden hebben, helpt je niet verder. Door weg te kijken, los je niets op. Met destructief gedrag (zoals eten, drinken, gamen en roken) ook niet. Jij bent de enige die iets aan jouw leven kan veranderen.

9. Gun jezelf tijd

Stilte verbindt je met je diepste zijn en leidt tot diepe rust en ontspanning. Het biedt je de tijd om te reflecteren. Wat doe ik, en hoe doe ik het, is mijn koers nog de juiste? Het zijn allemaal vragen die je jezelf in stilte kunt stellen.

10. Blijf lachen!

Relativeer. Het leven is één groot leerproces en van fouten kun je leren. Niet het vallen is het falen, het niet meer opstaan is het falen. Leer met humor naar je eigen onhandigheid te kijken.

Lees ook het interview met Martijn van Dongen: ‘Neem de verantwoordelijkheid over je eigen baan’