“Als er iets met Bart zijn gezondheid gebeurt, staan we meteen in de zorgstand. Omdat ik ook de verantwoordelijkheid voor mijn cliënten voel, heb ik wel eens behandelplannen zitten maken in het ziekenhuis. Zo kan het werk toch doorgaan, al hangt dat natuurlijk wel af van de heftigheid van de situatie.” Henk van Liempd is ambulant verpleegkundige in het FACT-team in Veghel en vader van drie zonen, waaronder Bart (36) die meervoudig gehandicapt is.

Bart woont sinds zijn twaalfde in een groepshuis in de instelling Zonhove. Bij zijn (vroeg)geboorte liep hij een hersenbeschadiging op. “Bart zit in een rolstoel en kan niet praten. Toch weet hij heel goed wat er speelt. Zo was laatst iemand van de groepsleiding zwanger, daar heeft hij antennes voor. Dat laat hij merken door heel enthousiast te zijn en bijvoorbeeld hard “Li” te gaan roepen.”

Henk heeft de afgelopen jaren steeds zijn teamleden en leidinggevenden ingelicht over zijn thuissituatie. “Ik heb altijd medewerking ondervonden. Collega’s houden rekening met me en nemen zaken snel over, is mijn ervaring. Mijn ambulante werk heeft als voordeel dat ik de ruimte heb om tussen twee cliëntbezoeken op en neer naar Bart te gaan als het nodig is. Dat haal ik later weer in.”

“Bart is heel goed op zijn plaats in Zonhove, hij èn wij zijn daar erg tevreden over. Toch is er altijd zorg. Hij is een aantal keren ernstig ziek geweest en heeft op zijn achttiende een grote darmoperatie gehad. Nu heeft hij nierproblemen, één nier functioneert niet meer en hij ligt met enige regelmaat kritiek in het ziekenhuis. Wanneer de groepsleiding ons belt dat hij koorts en buikpijn heeft, rinkelen meteen alle alarmbellen.”

Tijdens de ziekenhuisperiodes zorgen Henk en zijn vrouw dat een van hen altijd bij Bart is. “Het personeel in het ziekenhuis kan toch minder goed met hem communiceren, wij kunnen hem ‘lezen’. Mijn vrouw werkt dan in de ochtend en ik in de middag. In het verleden heb ik bijzonder verlof en zorgverlof gehad en ik heb ook vakantie-uren ingezet.”

Tegenover zijn cliënten is Henk met mate open over de situatie van zijn zoon. “Ik vertel een stukje en probeer toch ook professionele afstand te bewaren.”