Cursussen volgen, symposiums bijwonen of jezelf laten omscholen. In een werkveld dat dagelijks verandert, is jezelf blijven ontwikkelen belangrijk. Ilona van den Eijnde van GGZ Oost Brabant was verpleegkundige en volgde een opleiding tot verpleegkundig specialist. Daarnaast is ze nu ook regiebehandelaar. “Ik wilde nieuwe aspecten van de zorg leren kennen en was opzoek naar meer uitdagingen in mijn werk.”

“Mijn tante was verpleegkundige en vertelde daar vroeger altijd over. Ik vond dat ontzettend interessant. Mijn keuze voor een beroep was dan ook snel gemaakt: ik wilde verpleegkundige worden. Na mijn middelbare school heb ik de opleiding HBO verpleegkunde gevolgd tot verpleegkundige niveau 5. Al vrij snel wist ik dat mijn hart lag bij de geestelijke gezondheidzorg. Ik liep meerdere stages en deed vakantiewerk bij GGZ Oost Brabant.” Ilona kon na haar studie meteen aan de slag binnen het langdurig intensief verblijf op Huize Padua. “Uiteindelijk heb ik nog in Veghel bij de opnamekliniek voor volwassenen gewerkt en in de jeugdkliniek in Boekel, voordat ik in Helmond bij het Specialistisch Centrum voor Eetstoornissen aan de slag ging.”

Kantelpunt

“In 2014, net nadat ik de afdeling Eetstoornissen mee had opgestart, kwam ik een tijdje thuis te zitten. Ik was overwerkt en had het zwaar. Maar dat was uiteindelijk ook het kantelpunt voor mij. Ik wilde al langer een opleiding volgen, maar vond veiligheid in de baan die ik had. Terwijl ik eigenlijk iemand ben die uitdagingen opzoekt en nieuwe aspecten van de zorg wil leren kennen. Daar ben ik mij meer in gaan verdiepen. Ik kwam uit bij de opleiding tot verpleegkundig specialist, waarbij je verpleegkundige met medische zorg combineert en regiebehandelaar kunt worden.” Ilona besprak met haar leidinggevenden of er een optie was dat zij bij Eetstoornissen de opleiding zou gaan volgen. “Zij waren daar enthousiast over, en nadat het ook budget-technisch kon, werd een vacature uitgeschreven. Daar heb ik op gesolliciteerd en gelukkig werd ik uitgekozen.”

Opleiding

Ilona volgde twee jaar lang de opleiding tot Master Advanced Nursing Practice aan de Hogeschool Utrecht. “Dat betekende dat ik ook meteen uit de kliniek vertrok en aan de slag mocht als verpleegkundig specialist in opleiding. Daar bloeide ik helemaal van op. Je werkt en leert tijdens de opleiding 36 uur per week. Daarvan volg je twaalf uur studie, loop je twaalf uur stage en ga je twaalf uur ‘echt’ aan de slag in de praktijk met cliëntcontact. Daarnaast studeerde ik vaak in de avonden en nog één dag in het weekend.” In de studie vond Ilona nog meer haar passie voor de zorg. Ook paste ze het geleerde meteen toe in de praktijk. “Mijn afstudeeronderzoek heb ik gedaan over cliënten met een langdurige eetstoornis. Zij worden vaak aangeduid als uitbehandeld, terwijl er nog veel mogelijk is. Bij GGZ Oost Brabant hadden we destijds alleen een groepsbehandeling, waar cliënten eens in de drie weken bij elkaar kwamen. Ik ben tijdens mijn afstudeeronderzoek een programma gestart van collaborative care, waarin we samenwerken met huisartsen, hulpverleners en FACT-teams. Een bovenregionaal programma, waarin we de zorg kwalitatief beter kunnen maken zodat cliënten minder terugval hebben. Dit gebruiken we tot op de dag van vandaag nog steeds.”

Plannen

Het volgen van een opleiding is best pittig, stelt Ilona. “Uiteraard kost het veel van je vrije tijd. In het eerste jaar kon ik het qua studie nog wel aan met één avond in de week, en één dag in het weekend. In het tweede jaar zat ik bijna iedere avond te blokken. Maar ik heb nu wel een baan gevonden waar ik dagelijks leer en wordt uitgedaagd. Dat maakt het de tijdsinvestering meer dan waard.”

Ilona raadt mensen dan ook zeker aan om een opleiding te volgen. “Als je iets heel graag wilt, dan kun je het ook. Dus ik zou zeggen: gewoon doen. Laat je niet tegenhouden door angsten, kies niet voor de veilige weg.” Wel is een goede planning essentieel. “Maak een planning en hou je daar ook aan. Als je je studie goed bijhoudt, dan kun je ook momenten inplannen om even niets te doen en te ontspannen. En hoewel je er veel tijd in moet steken, is het een investering voor het leven.”