Ik combineer werk & prive

Balans tussen je werk en je privéleven

De kinderen naar school brengen en daardoor later op het werk zijn, op de loopband in de sportschool alvast je werkmail wegwerken en op zondagmiddag nog een aantal projecten doornemen. Werk en privé combineren kan een lastige taak zijn. Balans aanbrengen is belangrijk voor je werkleven, maar ook voor je eigen gezondheid.

Hieronder vind je vijf tips om werk en privé beter op elkaar af te stemmen.

1. Plannen

Het idee hebben dat je continu moet schakelen tussen werk en privé kan veel stress veroorzaken. Je kunt niet altijd alle ballen in de lucht houden. Maak een weekplanning met daarin zowel je werktaken als je privéafspraken. Zorg dat allebei de gebieden zijn afgebakend en dat je jezelf voldoende tijd geeft om de taken af te ronden. Dit werkt stressreducerend en zorgt voor overzicht.

2. Communiceren

Je dochter die belt wat er ’s avonds op het menu staat, je zoon die vraagt of hij mag afspreken en je moeder die wil vertellen over wat ze heeft meegemaakt. Door de komst van de mobiele telefoon zijn werk en privé nog meer met elkaar verweven. Maak duidelijke afspraken met het thuisfront over wanneer je bereikbaar bent. Staat er een belangrijke presentatie op de planning en wil je daarvoor niet gestoord worden, geef dit aan. Ben je wel bereikbaar, geef aan dat er geappt/ ge-sms’t kan worden. Zo kun je zelf bepalen wanneer je reageert.

Dit geldt natuurlijk ook andersom. Maak afspraken met je collega’s over je bereikbaarheid tijden de dagen dat je niet op het werk bent. Schakel je telefoon door naar voicemail en zet in Outlook je afwezigheidsassistent aan. Moet je voor je functie ook op je vrije dagen bereikbaar zijn? Spreek dan met je leidinggevende tijden af waarop collega’s kunnen bellen met vragen. Maak dit vervolgens ook kenbaar aan je team.

3. Tijd nemen voor jezelf

Balans aanbrengen in je werk- en privéleven betekent niet alleen je activiteiten goed plannen. Tijd voor jezelf maken is net zo belangrijk, om even tot rust te komen. Maak bijvoorbeeld een wandeling of sta ’s ochtends een half uur eerder op zodat je de dag rustig kunt opstarten.

4. Nee zeggen

Eén van de belangrijkste redenen waarom het vaak niet lukt om een goede balans tussen werk en privé te vinden, is keuzes maken. Het klinkt makkelijk, maar in de praktijk blijkt het een moeilijke opgave. Je hebt na het werk een avond gepland met vrienden, maar een collega vraagt je één uur van te voren om hulp. Zeg je ja, dan weet je dat je moet overwerken. Durf nee te zeggen, zowel op het werk als in je privéleven.

5. Werkdag afgelopen, laptop dicht

Het is oh zo verleidelijk, zondagmiddag even snel je mail checken zodat je maandag meteen fris aan de slag kunt. Een keuze waardoor werk en privé door elkaar gaan lopen. Kun je niet anders en moet je buiten werktijd ook je mail checken, baken de tijd die je daaraan besteedt dan goed af in je agenda. Heeft het geen haast, bewaar de taak dan voor op het werk.

Combineer