Het uitwisselen van collega’s binnen verschillende teams is op sommige plekken in de organisatie heel gewoon, op andere plekken is het lastiger. Annie Heijligers – teamleider van de ‘GGZ in de wijk’-teams in Deurne, Asten, Someren en Helmond-Zuid – vindt zo’n uitwisseling heel verrijkend.

“Voor de woonvormen in mijn werkgebied is het onderling uitwisselen van collega’s heel gewoon. Bij tijdelijke vacatures, zwangerschapsverlof en ziekte gaan teamleiders altijd eerst bij de andere teams te rade. Ik vind het heel goed als mensen minstens één keer  per jaar op een andere afdeling meelopen. Dat houd je fris en vitaal. De een reageert direct enthousiast, de ander moet je een beetje duwen. Juist de medewerkers die liever op hun vertrouwde plek blijven zitten, moet je proberen in beweging te krijgen.”

Meer mogelijk maken

“Het uitruilen van collega’s tussen behandelteams en woonvormen is een stuk lastiger. De FACT-medewerkers hebben een specifieke expertise en een eigen caseload, ze zijn niet zomaar vervangbaar door iemand die in een woonvorm werkt. Toch vind ik dat we als organisatie meer kunnen doen om ruilen of invallen gemakkelijker te maken. Ook vanuit opleidingsperspectief moeten we hier goed naar kijken: ik pleit in elk geval voor het aannemen van stagiaires binnen FACT, zodat we op tijd nieuwe beroepskrachten aan ons binden. De uitruil tussen de verschillende FACT-teams zou eveneens gemakkelijker mogen worden. Het is collegiaal en professioneel als we elkaar kunnen helpen bij onderbezetting in het team. We kunnen cliënten geen vaste gezichten beloven – medewerkers komen en gaan nou eenmaal – maar wel een warme overdracht. Als we zorgvuldig communiceren, is er best veel mogelijk.”

Maatwerk

“Een leidinggevende moet er alles aan doen om medewerkers op de juiste plek te krijgen: persoonlijk leiderschap stimuleren, mee zoeken naar mogelijkheden en werkplekken aanbieden. Maatwerk dus! Als medewerkers flexibel zijn en willen rouleren, kunnen ze bouwen aan hun carrière. De pareltjes kun je zo aan je binden en voor de mensen die niet verder kunnen, moet je samen andere oplossingen zoeken. Zo heeft iemand die zich niet gelukkig voelde binnen een FACT-team, geruild met iemand van een woonvorm, die helemaal klaar was voor een volgende  stap in haar carrière. Beiden zijn nu tevreden en succesvol in hun nieuwe team. Het kán dus wel.”