Regie nemen over je eigen baan, zelfkennis ontwikkelen en kansen pakken.  Persoonlijk leiderschap is een belangrijk terugkerend thema in het werk. Martijn van Dongen, teamleider acute psychiatrie in de regio Oss, Uden en Veghel van GGZ Oost Brabant, is een pionier op dit gebied. “Neem de verantwoordelijkheid over je eigen baan. Onderzoek, zet stappen. Als je ergens affiniteit mee hebt, dan is er maar één manier om te onderzoeken of het bij je past: door het te doen.”

“Ik was de jongste toen ik op zestienjarige leeftijd mijn eerste BBL-opleiding in de zorg volgde. Ik begon in de ouderenzorg, waar ik ernstig zieken en hoogbejaarden verzorgde. Na nog twee BBL-opleidingen, waaronder één tot verpleegkundige, ging ik in 2009 aan de slag bij Huize Padua met cliënten met niet aangeboren hersenletsel. Een leuke baan, maar een paar maanden later kwam er een functie vrij in de acute psychiatrie in Helmond. Deze vorm van psychiatrie had tijdens mijn studie mijn hart gestolen en ik solliciteerde dan ook meteen.”

Martijn werd aangenomen en werkte geruime tijd in Helmond. “Omdat ik het type ben dat zich graag wil ontwikkelen volgde ik naast mijn baan een deeltijdopleiding zorgmanagement. In maart 2016 studeerde ik af en in juni datzelfde jaar kwam er een vacature vrij voor teamleider acute psychiatrie in Oss. Ik had nog nooit een leidinggevende functie gehad, wel projecten gecoördineerd. Toch besloot ik om te solliciteren, al was het maar om te zien hoe zo’n sollicitatie zou gaan. In het gesprek benoemde ik zelf mijn onervarenheid, maar ook dat ik graag wilde leren en erg gemotiveerd ben. Ik kreeg de baan aangeboden.”

Erkenning

Persoonlijk leiderschap loopt als een rode draad door het CV van Martijn, maar ook in zijn manier van werken is het een belangrijk thema, stelt hij. “Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn eigen baan. Het eerste jaar in mijn nieuwe functie was bijvoorbeeld best pittig. Ik werd de teamleider van de High Intensive Care (HIC) en het Acuut Zorg Team (AZT), daarnaast coördineerde ik ook de crisisdienst. De HIC ging destijds van drie klinische afdelingen over naar één, waardoor ook drie teams zich moesten samenvoegen. Daar had ik mijn handen aardig vol aan. Hoewel ik in een warm bad terecht kwam, met veel mensen waar ik mee kon sparren, merkte ik na één jaar dat de omvang van de functie ervoor zorgde dat ik de focus minder goed kon behouden. Daarom ben ik in gesprek gegaan met het hogere zorgmanagement. Ik kreeg daar erkenning voor het probleem en zo ontstond er ruimte om te kijken wat er bij mij aansloot.”

Inmiddels is hij teamleider van zowel de HIC als het IHT (Intensive Home Treatment) en werd hij in 2019 benoemd tot Gouden Held van de organisatie, voor zijn inzet voor het gestalte geven aan het veiligheidsbeleid binnen GGZ Oost Brabant. “In de acute zorg heb je te maken met een verhoogd risico tot onveilige situaties, zoals onder andere vernielingen, mishandelingen en soms brandstichting en verboden wapenbezit. Ook daar is persoonlijk leiderschap belangrijk, om te staan voor je eigen veiligheid en voor die van het team. Omdat ik van huis uit verpleegkundige ben weet ik hoe belangrijk veiligheid is, mijn medewerkers zijn continu bezig met risicotaxatie. Als teamleider faciliteer ik het team zo goed mogelijk, maar het zijn de mensen op de vloer die het werk veilig maken. Ik zie de prijs dan ook als een teamprestatie.”

Gewoon doen

“Niet alleen voor mezelf vind ik persoonlijk leiderschap belangrijk. Ik stimuleer mijn medewerkers om assertief te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen baan. Als je ergens affiniteit mee hebt dan is het belangrijk dat je stappen zet, gaat onderzoeken of het bij je past. En daar kom je maar op één manier achter: door het ook echt te doen. Destijds had ik er voor kunnen kiezen om nog een tijdje te wachten voordat ik zou solliciteren naar een leidinggevende functie. Maar ook al zou ik niet geschikt blijken, dan was het nog een jaar vol ervaringen en leermomenten geweest. Inmiddels heb ik al een tijdje de eer om de functie van teamleider te bekleden, en vind ik het nog steeds een hartstikke leuke baan.”