“Ik zoek meedenkers en meedoeners!” Adviseur vitaliteit Miriam Derksen wil samen met andere collega’s bij GGZ Oost Brabant ontdekken hoe het motto ‘gezond en met plezier werken’ vaste bodem kan krijgen.

Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht. Vitale mensen zijn in staat zich soepel aan te passen aan veranderingen. Ze tonen veerkracht en hebben het vermogen om uitdagingen of problemen aan te gaan. “Als medewerker breng je je eigen persoon en je privéleven mee naar het werk, met alle vitaliteit en veerkracht die je in je hebt,” vertelt Miriam. “Hoe vitaler je bent en hoe meer levensenergie je hebt, hoe flexibeler en productiever je bent en hoe beter je in staat bent om keuzes te maken. Er is wellicht een positieve invloed op verzuim, sfeer, werkgeluk, de onderlinge verhoudingen en de ruimte die mensen voelen om zaken bespreekbaar te maken,” somt ze op. “Daarom vinden we als organisatie de vitaliteit van onze medewerkers belangrijk.”

Positieve gezondheid

Miriam wil samen met anderen op zoek hoe vitaliteit een plek kan krijgen in de organisatie. “Hoe kunnen we vitaliteit voor ons laten werken? De eerste stap op weg naar een vitaal leven is bewustwording. Voel jij je gezond, ben je in balans? Het model Positieve Gezondheid van Machteld Huber is daar een mooi handvat voor. Huber stelt dat het niet gaat om hoe hoog je springt of hoe diep je valt, maar om hoe je neerkomt en hoe je kunt veren.”

Dit model bestrijkt alle levensgebieden: van lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, kwaliteit van leven en dagelijks functioneren tot zingeving en sociaal maatschappelijk functioneren. “Als je voor jezelf het spinnenweb invult krijg je inzicht in jouw balans. En dus ook op waar je je aandacht op kunt richten om een zo hoog mogelijke balans te bereiken. ”

Stimuleren zonder op te leggen

Miriam wil in haar adviseurschap voortbouwen op wat eerder in gang is gezet. Er zijn diverse workshops en lunchbijeenkomsten georganiseerd waarin het model van Machteld Huber besproken is. “Ik ben op zoek naar collega’s die met me mee willen denken en aan bewustwording onder collega’s willen werken. Met behulp van het spinnenweb Positieve Gezondheid willen we mensen stimuleren en prikkelen, zonder op te leggen. Wat daarop volgt is aan de persoon zelf, niet aan mij. Ik hoop dat mensen kleine stappen gaan zetten op de levensgebieden die om aandacht vragen, en wellicht ook een brug slaan in de begeleiding van de cliënten. Voor vragen of tips ben ik altijd te benaderen.”