Nieuwe onderzoeken, projecten die worden gestart en innovatieve ideeën die worden doorgevoerd op de werkvloer. De zorg verandert continu. Jezelf ontwikkelen is dan ook een belangrijk onderwerp in het werk. GZ-psycholoog Esmay Haacke van GGZ Oost Brabant volgt naast haar baan een specialistische opleiding tot klinisch psycholoog. “Ik hou ervan om in beweging te blijven en mijzelf te ontwikkelen.”

“Vanuit de schoolbanken ben ik begonnen als basispsycholoog bij GGZ Oost Brabant. Een leuke baan, waar ik met veel plezier invulling aan gaf. Maar ik blijf mijzelf graag ontwikkelen, na twee jaar als basispsycholoog kreeg ik de kans om de opleiding tot GZ-psycholoog te volgen.” Esmay studeerde af en kreeg haar eigen BIG-registratie. Het studeren smaakte naar meer. “Het werkveld was destijds veel aan het veranderen. Daardoor ontstonden er kansen om naast behandelingen en diagnostiek ook andere aspecten van werken in de zorg te ontdekken. Zo deed ik mee aan een wetenschappelijk onderzoek van een collega en nam ik deel aan een projectteam voor een zorginhoudelijke ontwikkeling. Ik merkte dat ik de diversiteit die dit met zich meebracht erg leuk vond. Doordat er veel kansen ontstonden ben ik rond gaan kijken naar opleidingen. Al snel kwam ik bij de specialistische opleiding tot klinisch psycholoog uit, waarin alle facetten van het werk, die ik zo leuk vind, samenkomen.”

Studie en werk vullen elkaar aan

Esmay solliciteerde naar een opleidingsplaats tot klinisch psycholoog, en startte bij het opleidingsinstituut RINO Zuid in Eindhoven. “Je wordt opgeleid tot een specialist in de zorg. De opleiding richt zich op de beroepsidentiteit van de klinisch psycholoog en het integreren van de vier pijlers: psychodiagnostiek, behandeling, wetenschappelijk onderzoek en management.” Esmay volgt de opleiding duaal, waarin studie en werk elkaar aanvullen. Op deze manier kan het geleerde direct in de praktijk worden gebracht binnen GGZ Oost Brabant. “We maken ons verschillende, op bewijs gebaseerde, behandelingen eigen. Daarnaast leren we diagnostiek voor complexe psychische problematiek op specialistisch niveau uit te voeren.”

Ook management- en onderzoeksopdrachten worden geïmplementeerd op de werkvloer. “Eén van de managementopdrachten die ik uitvoer is de implementatie van ‘Mijn Zelfie’, een webapplicatie die ik samen met mijn collega Inge Verhagen heb ontwikkeld. ‘Mijn Zelfie’ is een visueel plaatje waarin de cliënt als geheel wordt weergegeven op een voor hem te begrijpen manier. Dit overzicht helpt de cliënt en de hulpverlener om naar alle aspecten te kijken, in plaats van enkel te focussen op de psychiatrische stoornis. Daarnaast ben ik op wetenschappelijk gebied bezig met een onderzoek om zicht te krijgen op de mentale functies van mensen met een licht verstandelijke beperking binnen de psychiatrie. Ontzettend fascinerend. Tot slot mag ik ook nog werkbegeleiding en supervisie geven aan psychologen in opleiding tot GZ-psycholoog, wat ik ook erg leuk vind.”

Afbakenen

Het volgen van een opleiding naast een baan kan best pittig zijn. Een goede planning is dan ook van cruciaal belang, stelt Esmay. “Op maandag zit ik op school, dan heb ik mijn werktelefoon en mail uitstaan en kan ik mij helemaal focussen op de studie. Van dinsdag tot en met donderdag werk ik in de cliëntenzorg en ben ik bereikbaar voor vragen. De vrijdag houd ik dan weer vrij om te werken aan wetenschappelijk onderzoek en management. Ik merkte dat wanneer ik dit niet zo afbakende, alles door elkaar ging lopen. Daarvoor ben ik, voordat ik aan de opleiding begon, ook in gesprek gegaan met mijn manager en de praktijkopleider binnen GGZ, om alles goed af te stemmen. Naast dat het invloed heeft op je werk, doet het ook een beroep op je sociale leven. Ook daar heb ik afspraken gemaakt. Doordeweeks ben ik een aantal avonden bezig voor de opleiding en ook in het weekend besteed ik er vaak nog een dagdeel aan, daarna heb ik vrije tijd.”

Collega’s die erover nadenken om een opleiding te gaan volgen, raadt Esmay zeker aan om dat te doen. “Als je er echt voor wilt gaan dan moet je het zeker doen, zo kun je jezelf blijven ontwikkelen en vernieuwing aanbrengen in je werk. Zorg wel voor goede begeleiding op het werk. Tijdens je opleiding kom je veel nieuwe aspecten van het werk tegen. In mijn team zit een klinisch psycholoog die mij helpt met het dagelijks functioneren als klinisch psycholoog in opleiding. Ik vind het fijn dat ik met iemand kan sparren over deze nieuwe uitdagingen.”