Ik vergroot mijn netwerk

Tips voor het vergroten van je netwerk

De zorg is continu in beweging, dagelijks worden er onderzoeken gedaan en nieuwe ontwikkelingen toegepast op de werkvloer. Terwijl jij bezig bent met het onderzoeken van een nieuw behandelplan, is een vakgenoot aan de andere kant van het land bezig met het opzetten van een projectgroep over datzelfde onderwerp. Je kunt van elkaars expertise leren en daarbij is het opbouwen van een netwerk van belang. Ook kan het je helpen om het werk te vinden wat je het allerliefste wilt doen. Door verhalen, ervaringen en tips te delen gaat er een wereld voor je open, letterlijk en figuurlijk. Wie heeft er niet gehoord van het fenomeen dat je binnen zeven stappen met bijna iedereen ter wereld in contact kunt komen. Wie weet waar dit jou naar toe leidt.

Maar hoe bouw je een netwerk op of bouw je hem uit? Onderstaande tips helpen je verder.

1. Netwerken kun je overal doen

Netwerken beperkt zich al lang niet meer tot het afstruinen van de ene naar de andere netwerkbijeenkomst. Het is iets wat je altijd en overal kunt doen. Bijvoorbeeld tijdens een teambuilding met collega’s die je niet dagelijks spreekt of na een inspirerende workshop met meerdere teams. Ga het gesprek met elkaar aan.

2. Stel vragen

Netwerken is tweerichtingsverkeer. Waarbij jij vertelt over jouw werk en plannen, maar vooral ook luistert naar wat de ander doet. Stel vragen, kijk wat je gemeen hebt en wat je mogelijk voor elkaar kunt betekenen. Vind je het lastig om het gesprek aan te gaan? Vraag iemand dan eens waar hij momenteel mee bezig is op het werk, om het gesprek op gang te brengen.

3. Bereid je goed voor

Netwerkbijeenkomsten of werkconferenties kunnen best intimiderend overkomen. Zie in een zaal met meer dan honderd mensen maar eens de juiste personen te spreken. Een goede voorbereiding is van belang. Bedenk van tevoren met wie je graag in gesprek wilt.

4. Iedereen heeft een netwerk

Vrienden, familie, collega’s, concurrenten, buren… ze hebben allemaal een netwerk. Misschien is je buurman zélf niet interessant voor jouw loopbaan, maar kan hij je wel voorstellen aan iemand die dat wel is. Beperk jezelf niet tot het netwerken binnen je eigen expertise. Door gedachtes te wisselen met iemand buiten je eigen werkveld kom je vaak tot nieuwe ideeën.

5. Vervolgcontact

Tijdens een netwerkbijeenkomst heb je een inspirerend gesprek gehad met mensen buiten je directe werkomgeving. Jullie hebben tips uitgewisseld en zijn tot nieuwe ideeën gekomen. Vervolgcontact is een belangrijke stap binnen netwerken. Vraag of je diegene mag benaderen om te kijken of je iets voor elkaar kunt betekenen. Wees proactief in het onderhouden van contact. Voeg iemand toe op LinkedIn en wissel mailadressen uit. Laat de ander weten dat je iets met de tips hebt gedaan die je hebt gekregen. Zo bouw je een band op en maak je het voor de ander makkelijker om jou te benaderen.

6. Social media

Youtube, LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram. Social media is een druk bezet landschap, waar dagelijks wordt genetwerkt. Denk daarom goed na over je online imago als professional. Als je liever niet hebt dat je werkrelaties foto’s van jouw vakanties kunnen zien, zorg er dan voor dat je deze informatie afschermt. Zo kun je ervoor kiezen om je Facebook-updates alleen voor vrienden zichtbaar te maken en je werkrelaties tot LinkedIn te beperken.
Houd er daarnaast rekening mee dat anderen kunnen overnemen wat jij deelt. Iets van het internet of social media verwijderen is vrijwel onmogelijk. Maak dan ook altijd duidelijk of je op persoonlijke titel of vanuit je functie spreekt, zo voorkom je misverstanden.