Ik word ZZP'er

Zelf je ontwikkeling bepalen, meer vrijheid in de manier waarop je werkt, je eigen tijd indelen en minder bureaucratie. Werken als ZZP’er in de zorg heeft veel voordelen. Logisch dus, dat het aantal zelfstandigen in de zorg groeit. Maar er zijn ook nadelen: je moet zelf op zoek naar werk, krijgt niet doorbetaald tijdens vakanties en je moet jezelf (duur) verzekeren tegen zaken als arbeidsongeschiktheid. Weeg de voors en tegens goed af, zodat je weet waaraan je begint.

De mogelijkheden
Vanaf 1-1-2015 zijn de mogelijkheden voor ZZP’ers in de zorg verbeterd:

  • ZZP’ers mogen zich vanaf 1 januari 2015 laten inhuren door cliënten
  • ZZP’ers mogen zich laten inhuren door zorginstellingen
  • ZZP’ers mogen zich laten bemiddelen door bemiddelingsbureaus. De bemiddelaar ontvangt daarvoor een vergoeding van de ZZP’er, de ZZP’er factureert rechtstreeks aan de zorginstelling of cliënt, voor eigen rekening en risico.
  • ZZP’ers mogen rechtstreeks een contract afsluiten met een zorgkantoor (zorgverzekeraars en zorgkantoren zijn hier echter wel terughoudendheid in, vanwege de administratieve lasten).

Lees hier wat de rijksoverheid zegt over de actuele mogelijkheden en het toekomstperspectief.

Is het iets voor jou?
Dit stappenplan (gebaseerd op een plan van ZZP Nederland) helpt je bij je start als ZZP’er.

1. Vraag het je vrienden
Voordat je aan de slag gaat, is het verstandig om je plannen te bespreken met familie, vrienden en collega’s. Denken zij dat ondernemen past bij jouw karakter en levensstijl? Wat denken zij dat ervoor nodig is om jouw plan te laten slagen? Welke beren zien ze op de weg?

2. Maak een ondernemingsplan
Maak je idee concreet in een ondernemingsplan. Leg vast wat je gaat doen, hoe je het gaat aanpakken, wat het kost en wat het moet opleveren. Tips en voorbeelden voor een ondernemingsplan vind je hier en hier.

3. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Alle ondernemers moeten zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als ZZP’er schrijf je je in als eenmanszaak. Je krijgt dan ook direct een btw-nummer mee, daarvoor hoef je dus niet meer apart naar de Belastingdienst. In de zorg zijn echter niet alle diensten btw-plichtig.

4. Vraag een VAR-verklaring aan
Vraag een VAR-verklaring aan bij de Belastingdienst. Op basis van de vragenlijst die je invult, bepaalt de Belastingdienst of je wordt aangemerkt als ondernemer. Voor je opdrachtgever is dat belangrijk, die wil zeker weten dat hij geen loonheffing en werknemersverzekeringen voor jou hoeft te betalen.

5. Denk na over huisvesting
De meeste zzp'ers in de zorg werken op de locatie van hun opdrachtgever en hebben dus geen bedrijfsruimte nodig. Als je er toch voor kiest een bedrijfsruimte te openen, bekijk dan kritisch wat je nodig hebt. Welke eisen stel je aan de ruimte? Wat is het bestemmingsplan en welke regels gelden er? Kun je eventueel uitbreiden? Hoe lang zit je vast aan het huurcontract?

6. Verzeker jezelf
De risico’s die je loopt als ZZP’er, kun je afdekken door je te verzekeren. Sommige zijn verplicht, andere niet. Een belangrijke verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering. Als ZZP'er ben je aansprakelijk voor het werk dat je doet, een claim van een opdrachtgever kan aardig in de papieren lopen. Je kunt ook overwegen je te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid, pensioen, inboedel, rechtsbijstand enzovoort. Laat je goed voorlichten over nut en noodzaak en wees scherp op premies, want daar kunnen grote verschillen in zitten! Als je je aansluit bij een belangenorganisatie als PZO of ZZP Nederland, kun je collectiviteitskorting krijgen.

7 . Regel je administratie
Je bent bij wet verplicht om een bedrijfsadministratie bij te houden en zeven jaar te bewaren. In je administratie moet te zien zijn hoeveel btw je aan de Belastingdienst moet afdragen. Je bewaart dus alle facturen die je uitschrijft en betaalt, net als je uitgaven en ontvangsten en het privégebruik van goederen en diensten. Vraag je boekhouder hoe je dit aanpakt. Er zijn ook ZZP’ers die je administratie voor je kunnen bijhouden.

8. Ga de boer op!
Werk hebben is één ding, werk houden een tweede. Als ZZP’er moet je altijd bezig zijn met het onderhouden van contacten. Zorg ervoor dat mensen aan je denken, als ze werk willen uitbesteden. Dat hoef je heus niet heel commercieel aan te pakken. Vertel gewoon aan iedereen wat je doet en waar je hart ligt! Bel en mail regelmatig met mensen in je werkveld: houd contact met oud-collega’s, netwerkpartners, vrienden, leveranciers… Bezoek trainingen of congressen, sluit je aan bij een beroepsvereniging... Zet 'm op!

Meer weten?
Hier vind je meer informatie over werken als zelfstandige in de zorg: