Ervaring

‘Als je je eigen plan trekt, volgen de kansen vanzelf’

Martijn van Dongen begon middenin de grote bezuinigingsrondes aan een opleiding Management in de zorg. Vier jaar later werd hij teamleider op de HIC in Oss.

‘Ik was de jongste, toen ik op mijn zestiende mijn eerste BBL-opleiding startte. Ik begon in de V&V sector tussen allemaal vrouwelijke collega’s, en verzorgde ernstig zieken en hoogbejaarden. Heel wat voor een jochie van zestien. Toch stal de zorg mijn hart. Ik vind het een eer om mensen te stimuleren zo autonoom mogelijk te leven en toe te werken naar een bepaald niveau van functioneren.

Doen wat je wilt
Ik had gemakkelijk nog tien jaar als verpleegkundige kunnen doorgaan. Dat ik de opleiding Management in de zorg ging volgen, was geen noodzaak. Ik zag het als een verrijking, puur voor mezelf. Toen ik eraan begon, wist ik dat de managementbanen in de zorg niet voor het oprapen lagen. De organisatie kon me financieel ook niet volledig ondersteunen, maar zelfs dat deerde me niet. Het was wat ik wilde, ik was ervan overtuigd dat ik vanzelf een kans zou krijgen om leidinggevende te worden – binnen de GGZ of desnoods erbuiten. In maart 2016 studeerde ik af en in juni kwam er een vacature voor teamleider in Oss. Ik dacht: ‘Dit is mijn kans. Zelfs als ik het niet word, dan is het sollicitatiegesprek in elk geval een goede leerervaring.’

Klankborden
In het gesprek heb ik mijn onervarenheid als leidinggevende zelf benoemd. Ik ben natuurlijk nog best jong, dat is een risico voor de organisatie. Maar aan de andere kant: ik ben erg gemotiveerd en heb veel ervaring als verpleegkundige. Dat is ook waardevol. Ik kreeg de baan en inmiddels zijn we een jaar verder. Ik kwam in een warm nest terecht, mensen gaven me direct hun vertrouwen. Ik heb collega’s om me heen verzameld waarmee ik kan klankborden, dat vind ik belangrijk op mijn leeftijd. Ik geniet echt van mijn werk. Een hand aan het bed en een knie onder het bureau; die combinatie past bij mij. Ik ben blij dat ik vier jaar geleden mijn hart heb gevolgd.”