Ervaring

‘Richt je op wat wél goed gaat’

Anja Kuipers is overtuigd aanhanger van het begrip positieve gezondheid, ze gelooft in de veerkracht van mensen. Als coach is ze oplossingsgericht geschoold en die theorie past ze ook op zichzelf toe.

"Medewerkers in de zorg zijn vaak heel bewust bezig met het welzijn van hun cliënten, maar staan minder stil bij hun eigen leven. Het web van arts-onderzoeker Machteld Huber kan je helpen om jezelf eens onder de loep te nemen. Op de kerstmarkt gingen maar liefst 290 mensen met ons in gesprek over hun werkplezier. Velen constateerden dat het best goed met ze ging, dat is een waardevol inzicht. We spraken ook over wat hen verder zou kunnen helpen, wat ze zelf kunnen doen én wat zij zouden kunnen betekenen voor collega’s. Dat gaf zoveel veel positieve energie!"

Kracht hervinden
"Natuurlijk zijn er ook collega’s met wie het minder gaat, bijvoorbeeld omdat ze afscheid moesten nemen van hun werk, team of cliënten. Ik ben enkele dierbaren verloren en heb ooit een burn-out gehad, dus ik weet heel goed hoe ellendig een mens zich kan voelen.  Maar ik weet ook dat je er stap voor stap weer bovenop kunt komen en je kracht kunt hervinden. Mijn eigen ervaringen leerden me dat je jezelf de ruimte moet gunnen om verdrietig te zijn. Dan pas kun je afscheid nemen en op zoek naar iets nieuws."

Goed gevoel
"Als coach raad ik mensen aan om kleine stapjes te zetten. Als je je werk op dit moment een vier geeft, werk dan eerst naar een vijf toe. Het is niet realistisch om meteen een acht te willen. Heb oog voor wat al wél lukt en doe dat vaker. Zoek op wat je energie geeft. Bel iemand die je een goed gevoel geeft, lees een boek. Ga wandelen of sporten om je hoofd leeg te maken. Zoek hulp als dat nodig is. En zie vooral wat al goed gaat. Zo kom je weer in je kracht en veer je langzaam weer op.”